De engel van een kunstenares

Eitempera op icoonplank, 30 x 25 x 3 cm, 21 oktober – 23 november 2022

Ik schilderde deze icoon in dankbaarheid voor een vriendschap, en om het levenswerk van een kunstenares te eren. Toen Dorothea Stuffer ( haar blog & website ) mij in oktober contacteerde met de vraag of ze iets naar mij mocht opsturen, en of ik dan liefst een duif of een engel wou, vroeg ik zonder aarzelen een engel, en ik voelde op slag het verlangen tot deze uitwisseling van engelen, voor elkaar geschilderd. We kennen elkaar nu 12 jaar.

Dori schildert en ze maakt ook kleine en levensgrote figuren van heiligen, engelen, en dieren uit gesneden en beschilderde metaalplaat. Aan Dori vroeg ik of ze voor mij een engel wou maken die een klooster vasthoudt. Zij vroeg een engel die penselen en palet vasthoudt.

De hoofdkleuren van de icoon zijn wit, groen, en rood, de kleuren van de goddelijke deugden: geloof, hoop, en liefde, zoals wij beiden die beschreven vinden bij Johannes van het Kruis.

 

De engel reikt haar penselen en palet aan.  Linksboven in de vleugel : het kruisbeeld in haar kerk omkranst met zelfgeplukte bloemen en kruiden, rechtsboven in de vleugel : de kapel in de het bergwoud. De vleugels van een engel zie ik graag als een soort poorten, die toegang geven tot en omhulling zijn van een mystieke ruimte. Onderaan in de icoon : drie dieren, symbool voor alle dieren die ze heeft verzorgd. Dank je, Dori.

We gebruiken noodzakelijke COOKIES voor het functioneren van deze website. View more
OK
NO